Co vůbec znamená "zdravá" strava?

            Potrava je pro člověka jediným zdrojem energie. Strava, kterou jíme, nás kromě energie zásobuje dalšími látkami, nezbytnými pro lidský život. Dá se vlastně říci, že potraviny mají hodnotu energetickou, která vyjadřuje, kolik energie nám poskytnou jejich konzumací, ale také hodnotu biologickou. Biologická hodnota je odbornější pojem, blížící se běžněji užívanému výrazu, že je potravina zdravá. Na rozdíl od energetické hodnoty ji nemůžeme označit v jednotkách a číslech, protože biologickou hodnotu stravy určuje celá řada látek. Každá tato látka může mít v organismu jinou funkci, některé látky jsou pro nás nezbytné, protože lidský organismus si je nedokáže vytvořit sám. To jsou například esenciální aminokyseliny obsažené v mléce, mase, vejcích, některé vitamíny a mnohé minerály a stopové prvky.

            Mnohé potraviny mají vysokou hodnotu energetickou, ale velice nízkou hodnotu biologickou. Jsou de-facto prázdným zdrojem energie. Jedná se hlavně o bílý cukr, bílou mouku, nekvalitní tuky. Lidé, v jejichž jídelníčku takovéto potraviny převažují, nemusí na první pohled vypadat podvyživeně, ale často jim chybí dostatečný přísun kvalitních bílkovin, vitamínů, minerálů, vlákniny, probiotik. To se pak může negativně projevit na jejich zdraví.

            Proto je vhodné do svého jídelníčku zařazovat co nejvíce ty potraviny, které poskytují nejen energii, ale veškeré další potřebné látky. Je to hlavně zelenina, ovoce, mléko a mléčné výrobky, luštěniny, kvalitní druhy mas, ryby, ořechy, kvalitní tuky a oleje.

Comments