Proč máme po jídle "útlum"?

Možná Vás v zaměstnání sem tam přepadne neúprosná únava, pocit, že musíte každou chvíli usnout. Kromě únavy ale tento útlum může být způsoben také poklesem hladiny krevního cukru, který následuje po konzumaci jídla obsahujícího větší množství snadno stravitelných cukrů. Takový pokrm (pečivo, bonbony, sušenky, pivo aj.) je velmi rychle stráven, vstřebán a způsobí rychlý vzestup glykemie. To je ten příjemný pocit. Po rychlém vzestupu ale následuje ještě rychlejší pád způsobený reakcí organismu - vyplavením inzulínu. Inzulín velice rychle „uklidí“ glukózu do buněk, kde se využije jako zdroj nebo zásoba energie, a nebo ji přetvoří na naše milované tukové zásoby. Při rychlém vzestupu glykémie se ovšem inzulínu většinou vyplaví mnoho a jeho účinnost je vyšší než je třeba. Následuje prudký pokles glykemie, který je spojen s pocity únavy, apatie, rozechvělosti, hladu. Proto je vhodnější svačinkou ovoce, zelenina, mléčný výrobek. Glukóza se uvolňuje pomaleji a nezpůsobí takové prudké výkyvy v hladině krevního cukru, protože inzulínová reakce je přiměřená.

 

Comments